Koolmonoxide is uiterst giftig en dodelijk voor mensen en dieren. Helaas kan er bij bepaalde verbrandingsprocessen koolmonoxide vrijkomen. In huizen waar een traditionele gaskachel aanwezig is, is deze kans aanwezig. Als er eenmaal koolmonoxide vrijkomt heeft u dat niet door, maar kunt u wel binnen enkele minuten overlijden in uw slaap. Jaarlijks komen er nog steeds mensen om door deze oorzaak. U kunt dit voorkomen door een koolmonoxidemelder in uw huis te installeren. Dit is zelfs verplicht als u nog een gaskachel in huis heeft. Een koolmonoxidemelder kan het verschil betekenen tussen leven en dood. Daarom is een koolmonoxidemelder essentieel voor huishoudens die nog op ouderwetse wijze stoken. Een koolmonoxidemelder kan uiteraard ook op andere locaties worden aangebracht, zoals op de werkvloer. Hiermee beschermt u uzelf en medewerkers tegen koolmonoxidevergiftiging. Op veel werkplekken is het zelfs verplicht te zorgen voor een goed waarschuwingssysteem. Als u zich eenmaal bewust bent van de gevaren is het duidelijk waarom dit verplicht is en zult u vanzelf een melder willen kopen.

Koolmonoxidemelder uitzoeken

U bent ervan overtuigd dat u een koolmonoxidemelder nodig heeft, maar welke moet u dan kiezen? Meer informatie over de juiste melder vindt u op het internet, bijvoorbeeld via https://www.allesveilig.nl/wat-is-de-beste-koolmonoxidemelder. Hier leest u alles over diverse soorten melders en de voor- en nadelen van elke melder. Hier kunt u ook direct een koolmonoxidemelder aanschaffen. Deze koopt u al voor enkele tientallen euro’s. De meeste melders gaan tot tien jaar mee. U kunt beter geen combinatiemelder aanschaffen. Een combinatiemelder is in staat om als rookmelder en koolmonoxidemelder te fungeren. In de praktijk werkt dit niet altijd voor de volle honderd procent. Voor uw eigen veiligheid kunt u beter een aparte rookmelder kopen. De koolmonoxidemelder die u via allesveilig koopt voldoet altijd aan de Europese richtlijnen voor dit soort melders. Wilt u zorgen dat uw woning of bedrijf totaal veilig is? Dan kunt u via deze webwinkel ook andere producten aanschaffen, zoals:

  • (hang-)sloten
  • Brandblussers
  • Alarmsystemen
  • Videobewaking
  • Vluchtladders
  • branddekens

Met dit soort hulpmiddelen kunt u uw woning of bedrijf goed beveiligen tegen inbrekers, u tijdig laten informeren over brand, en zorgen dat iedereen op tijd weg kan komen. Als u tips nodig heeft voor het beveiligen van uw pand, lees dan de informatie op de website grondig door. De brandweer en politie in uw regio kunnen u bovendien ook informeren over de juiste maatregelen die u kunt nemen. Hoe meer u kunt voorkomen, hoe beter. Nog geen melders in uw woning? Koop deze dan snel en eenvoudig online, bij Allesveilig.nl.

Detectiemethoden van vroeger

In de dagen voor koolmonoxidemelders kwam koolmonoxidevergiftiging veelvuldig voor. In oude mijnen brachten mijnwerkers een vogel mee, meestal een parkiet. Zolang deze vrolijk kwetterde was er niets aan de hand. Hoorden de mijnwerkers de vogel niet meer, dan wisten zij dat er sprake kon zijn van koolmonoxide in de mijn en probeerden zij zo snel mogelijk de mijn te verlaten. De vogel was dan vaak al overleden aan koolmonoxidevergiftiging. Deze methode was lang niet altijd voldoende om mensen te redden uit een mijn en het laat zien hoe snel een vergiftiging door koolmonoxide zich kan voltrekken. Gelukkig zijn er tegenwoordig wél goede waarschuwingsmethoden, ook voor mensen thuis. Als u nog gebruik maakt van ouderwetse stookmethoden kunt u er ook aan denken over te gaan op centrale verwarming. Bij moderne verwarmingstechnieken komt er geen koolmonoxide vrij. Dit is uiteindelijk een goede manier om koolmonoxidevergiftiging uit te sluiten. Tot die tijd kunt u uiteraard goed gebruik maken van een koolmonoxidemelder, en raden wij dit ook aan.